Ľubomír Jahnátek: Slovensko potrebuje výkonný agrosektor

21.06.2013 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovensko potrebuje kvalitný, výkonný agrosektor a zabezpečenie vlastnej potravinovej sebestačnosti. Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva pôdohospodárstva o rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) pri objasňovaní vyhliadok slovenského agrosektora do roku 2020.

"Keď sme si analyzovali podmienky, za akých bolo financované poľnohospodárstvo v súčasnom programovacom období a ako je potrebné poopraviť tento systém do roku 2020, tak nám vychádza, že súčasný systém financovania je nevyhovujúci," spresnil minister.

"V súčasnom podpornom systéme zarábal ten, kto mal veľa hektárov, a to bez ohľadu na to, čo robil a čo produkoval. To sa odzrkadlilo v tom, že Slovensko malo dostatok hustosiatych obilnín, energetických plodín, ale nemalo dostatok bravčového, ovčieho mäsa, nemalo dostatok hydiny. V niektorých komoditách sme sa dostali len na úroveň 30 % sebestačnosti. To je výsledok zlého nastavenia systému financovania," priblížil Jahnátek.

Rezort pôdohospodárstva preto navrhuje do roku 2020 iný systém financovania agrosektora. "Po prvé, musíme zabezpečiť 80-% sebestačnosť. Boli by sme radi, keby sme v roku 2020 mohli konštatovať, že sme schopní 80 % potravín vyrobiť a dodať na trh zo slovenskej výroby," poznamenal.

Potrebné je tiež stimulovať poľnohospodárov vyrábať. "Náš model je postavený na tom, že každý poľnohospodársky podnik si môže nastaviť, koľko chce zarobiť. Sú kritériá a podnik si môže povedať, koľko chce robiť, toľko môže zarobiť," vysvetlil minister.

V novom modeli financovania sa teda podľa Jahnátka nebudú preferovať poľnohospodári, ktorí majú veľa hektárov, ale tí, ktorí robia tzv. komplexnú poľnohospodársku výrobu. "Nový model financovania sa bude realizovať formou tzv. sendvičovej metódy. Každý poľnohospodár si na sendvič naukladá toľko vrstiev platieb, koľko bude schopný zrealizovať," dodal.
 

Vyberte región